Heeft u een interessante onderzoeksvraag? POZ.ergotherapie@han.nl

Meest recente onderzoeken

Zorg op rolletjes

Introductie
Dit onderzoek is ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN). Het onderzoek betreft de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), dit zijn activiteiten die men doet om te leven, denk hierbij aan eten, aankleden, wassen, enzovoorts. De meesten mensen zullen nauwelijks stilstaan bij de ADL, ze doen deze ‘gewoon’. Echter is dit niet voor iedereen zo ‘gewoon’, sommige mensen hebben ondersteuning nodig bij hun ADL. Dat geldt ook voor een groep rolstoelgebruikers, die hebben ondersteuning nodig van ADL-zorgverleners om hun leven te leiden.

Vraagstelling
Dit onderzoek brengt de perspectieven van rolstoelgebruikers en ADL-zorgverleners bij elkaar door antwoord te geven op de onderzoeksvraag: “Wat zijn de ervaringen en wensen van zelfstandig wonende rolstoelgebruikers en hun ADL-zorgverleners betreffende de invulling van ADL zorg in Nederland?”

Methode

De onderzoeksvraag is beantwoord middels kwalitatieve gegevens die zijn verkregen uit semigestructureerde interviews. Deze interviews zijn uitgevoerd met 13 deelnemers waarvan zeven rolstoelgebruikers en zes ADL-zorgverleners. De gegevens uit deze interviews zijn vervolgens verwerkt middels de methode ‘inductief coderen’, de uitkomsten van het inductief coderen zijn hierna nogmaals verwerkt middels de ‘thick analysis’ methode.

Resultaten en conclusie

De uitkomsten uit het inductief coderen zijn uitvoerig beschreven in de paragraaf ‘uitkomsten’. Uit de thick analysis kwam naar voren dat ‘eigen regie’ het kernbegrip is van de uitkomsten en dat de uitkomsten onderling verbonden zijn middels de sleutelwoorden; bejegening, verwachtingen, flexibiliteit en stabiliteit. De uitkomsten van de thick analysis samen met de wensen tot verbetering van de ADL-zorg zijn de conclusie van dit onderzoek.

Aanbevelingen

Tot slot beschrijft dit artikel negen aanbevelingen voor de praktijk. De eerste aanbeveling betreft de bevordering van eigen regie. Vervolgens worden er drie vervolgonderzoeken aanbevolen, een kwantitatieve toetsing van de uitkomsten van dit onderzoek, een ontwerponderzoek naar een ADL cursus en onderzoek naar vervolgstappen wanneer de zorgvraag toeneemt. De laatste vijf aanbevelingen betreffen beleidsvoering, aan de opdrachtgever de aanbeveling deze aanbevelingen onder de aandacht te brengen. Aan de partijen die verantwoordelijk zijn voor de beleidsvoering de aanbeveling het gesprek aan te gaan en de beleidsvoering te verbeteren. De aanbevelingen qua beleidsvoering betreffen; herindicatie, aansluiting WMO en ADL zorgverlening, creatie vangnet, PGB administratie en woningen.

 

Bron foto: Aalders, S., Bloemen, P., Both, L.M., Zevenbergen, L.A. (2022). Zorg op Rolletjes [afbeelding]. Eigen werk.

L. Both, L. Zevenbergen, P. Bloemen, S. Aalders. (2022). Zorg op rolletjes.  

“Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 2 van 2021/2022 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van Jan Troost namens Zelfregiecentrum Nijmegen.”

Het volledige eindrapport is te vinden op HBO-Kennisbank: Zorg op rolletjes

Lees meer

25-03-2023

Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID

Introductie

Sinds 2021 is het SARS-CoV-2 virus wereldwijd uitgebroken en zorgt de ziekte COVID-19 voor aanhoudende vermoeidheidsklachten. Het ziektebeeld is snel ontstaan, waardoor ergotherapeuten geen duidelijke interventies hadden voor het vormgeven van een passende behandeling. Om deze reden is de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid (Packer, Brink, & Sauriol, 1995/2007) ter beschikking gesteld door de opdrachtgever. Deze is opgevraagd door verschillende eerstelijns ergotherapeuten, die de groepsinterventie als behandeling wilden inzetten. Naar aanleiding hiervan was de opdrachtgever benieuwd naar de ervaringen van deze ergotherapeuten, met betrekking tot de inzet en de (aangepaste) toepassing van de groepsinterventie.

 

Doel / vraagstelling

Het doel van het onderzoek is om de opdrachtgever inzicht te geven in de redenering achter de inzet van de groepsinterventie en hoe het gebruik van de groepsinterventie wordt ervaren. Op basis van deze inzichten worden aanbevelingen opgesteld voor ergotherapeuten en de opdrachtgever over de implementatie van deze groepsinterventie. In dit onderzoek staat de volgende onderzoeksvraag centraal: “Wat zijn de ervaringen van de eerstelijns ergotherapeuten bij de inzet en toepassing van de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid van Packer et al. (1995/2007) in de behandeling van cliënten met aanhoudende vermoeidheidsklachten passend bij Long COVID?”

 

Methode

Er is kwalitatief onderzoek gedaan, waarbij data is verzameld middels semigestructureerde interviews. Deze zijn afgenomen bij zes eerstelijns ergotherapeuten, werkzaam in Nederland. De interviews zijn geanalyseerd middels thematische analyse.

 

Resultaten

Uit de interviews is naar voren gekomen dat alle participanten de groepsinterventie aangepast hebben ingezet. Zij hebben bij inzet van de groepsinterventie verschillende onderdelen achterwege gelaten en toegevoegd. Tevens zijn de frequentie en duur van de sessies aangepast. De participanten hebben verschillende ervaringen met de groepsinterventie. Deze hebben betrekking op de interactie, aansluiting bij de doelgroep, benodigdheden en kosten.

 

Conclusie

Er is geconcludeerd dat er positieve en negatieve ervaringen zijn met de groepsinterventie. De ervaren beperking is dat de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid niet passend is bij de doelgroep Long COVID, waardoor de participanten een aangepaste versie hebben gemaakt, met de groepsinterventie als leidraad. De participanten waarderen de interactie tussen de cliënten en de herkenning in elkaars situatie. Deze leidraad, interactie en herkenning worden als grote meerwaarde gezien.

 

Aanbevelingen voor de praktijk

Er wordt aanbevolen om herhalend onderzoek te doen ter aanvulling van betrouwbare en nauwkeurige resultaten. Daarnaast is het raadzaam om vervolgonderzoek te doen naar 1) de ervaringen van de cliënten met de groepsinterventie en 2) de effectiviteit van de groepsinterventie.

De aanbevelingen voor de opdrachtgever houden in dat de resultaten van dit onderzoek meegenomen worden in een vernieuwde versie van de groepsinterventie. Daarnaast wordt aanbevolen om ergotherapeuten die de groepsinterventie opvragen attent te maken op dit artikel.

De participanten van dit onderzoek zijn gevraagd om een aanbeveling te doen aan collega ergotherapeuten. Zij adviseren om de huidige groepsinterventie te gebruiken als leidraad in de behandeling van cliënten met Long COVID. Hierbij moet aanpassing doorgevoerd worden in educatieve onderdelen.

 

 

Hennekes HealthCare. (z.d.). Ergotherapie na Corona. Geraadpleegd op 29 april 2022, van https://www.hennekes-fysiotherapie.nl/a-61705644/blog/ergotherapie-na-corona/#description

N. Berkel, S. Gruitroij, J. Verhees, T. van Zwieten. (2022). Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID.

“Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 2 van 2021/2022 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van onderzoeker en ergotherapeut dr. Edith Cup, Werkzaam bij Radboudumc te Nijmegen.”

Het volledige eindrapport is te vinden op HBO-Kennisbank: Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID

Lees meer

25-03-2023

Alle onderzoeken

55 artikelen

Meest recent
Zorg op rolletjes

Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID

Op weg naar een passend programma- en moduleaanbod

Uitstroom! Een volgende stap, hoe doen we dat?

Een lach op haar gezicht

Prikkels beter in beeld

Goede NAH thuisrevalidatie in Gouda

Checklist elektrische rolstoel

Tweehandig werken met egels en muffins

Ergotherapie en mobiliteitsproblemen.

Inzichten in het opstellen van het criterium bij het PRPP-Assessment

Behandelen van kinderen met NAH+

Zorgtechnologie in de ergotherapeutische dienstverlening

Ontwerpen van een video-instructie voor het geven van cognitieve strategietraining bij de ziekte van Parkinson

Verhalenkamer armoede

Loop Expertise Centrum rolinvulling ergotherapie

Jong en energiek

NAH-trainingshuis gedachten gevoelens en verwachtingen over de verandering van het trainingstraject

Zicht krijgen op kwetsbaarheid onder ouderen, met een doorverwijstool?

Scholing voor toekomstige casemanagers binnen de CVA keten Noordelijke Maasvallei

Ergotherapie bij vluchtelingen

Doelen stellen: Hoe doe je dat?

Vlog4Succes: DCD-Daily of GOAL?

Aandacht voor arbeid

Aanbod van dagelijkse welzijnsactiviteiten voor mensen met NAH

Preventieve rol van paramedici in de zorg en welzijn voor ouderen

Een kwalitatief onderzoek naar de toepassing binnen de ergotherapeutische beroepspraktijk

Ergotherapeuten vluchten voor vluchtelingen

Mijn maatje, mijn helpende hand, mijn derde hand.

Samen werken aan passend werk

Leven met niet-aangeboren hersenletsel - Betekenisvol dagelijks handelen?!

Evaluatie: opzetten van de CVA-ketenzorg in de Noordelijk Maasvallei

De ergotherapeutische interventies in de behandeling van kinderen met brandwonden

Veerkracht

E-health in het programma Energiek

De fysieke leefomgeving Malderburch

Help, ik kan mij niet concentreren

De Activiteitenweger: een multidisciplinair instrument?

Actualiseren van de Ergotherapierichtlijn Apraxie

The commonalities and differences between public play policy and public play spaces with references to social inclusion in the cities of Cork and Nijmegen

Valpreventie

Vallen en opstaan: ontwikkelen van een Nederlands instrument ten behoeve van valpreventie deel II

ParkinsonNet III kwaliteit van zorg

Gebruikerseisen woon, zorg- en leefomgeving van jongvolwassenen met een verkorte levensverwachting

Thuiskomen na een CVA: een wereld van verschil

Communication, the way to your dreams

De Activiteitenweger, het meten van de zwaarte van activiteiten

Het ontwikkelen van een CVA-revalidatieprogramma op Bali aan de hand van Participatief Actie Onderzoek (PAO)

De cliënt van de toekomst, voorbereiden op veranderingen in de verpleeghuiszorg

The support occipational therapists, working with older people with dementia and their informal caregivers, need in integrating social participation in their occupational therapy practice in the Nederlands and the United Kingdom

Don't call it a dream, call it a plan

Ergotherapie voor cliënten na een cerebro vasculair accident

‘Thuissituatie in Beeld’ (TiB-3)

Ergotherapiebegeleiding bij QVS patiënten

Beeldvorming positieve gezondheid en zelfmanagement

Bekijk categoriƫn

Agenda