E-health in het programma Energiek
Evaluatie van instrument / interventie
Onderzoek door: Carlijn van den Houdt, Ellen Lodeweges, Simone Pattinasaranij en Dionne de Roos. Samengevat door: redactie Tessa Plender
Volledige titel: E-health in het programma Energiek 11-January-2019
Introductie: Het programma Energiek is een multidisciplinair zelfmanagement groeps-programma voor mensen met chronische vermoeidheid en wordt aangeboden op het Radboudumc Nijmegen. Het programma Energiek combineert aerobe training met educatie over training en coaching op het gebied van energiemanagement, met specifieke aandacht voor duurzame implementatie in het dagelijks leven. Naar aanleiding van een procesevaluatie op het programma Energiek is naar voren gekomen dat de inhoud van het programma Energiek als positief wordt ervaren, maar dat de frequentie en de reistijd door de deelnemers als intensief wordt ervaren. Door middel van het aanbieden van E-health hopen de opdrachtgevers dat het programma Energiek doelmatiger wordt en de intensiteit afneemt. Daarvoor moeten de behoeften aan E-health in het programma Energiek in kaart gebracht worden.
Vraagstelling: “Wat zijn de behoeften aan E-health van de deelnemers Energiek, de professionals en één oud-deelnemer Energiek in het Radboudumc binnen het programma Energiek.”
Methode: Voor het verzamelen van data is vanuit een kwalitatieve onderzoeksvorm gebruik gemaakt van een focusgroep met de deelnemers Energiek en individuele semi-gestructureerde interviews met de professionals en één oud-deelnemer Energiek.
Resultaten: Alle respondenten (de deelnemers Energiek, de professionals en één oud-deelnemer Energiek) geven aan dat zij behoefte hebben aan E-health als toevoeging op het programma Energiek.
Conclusie: De conclusie op de bevindingen van de behoeften aan E-health in het programma Energiek is dat de drie perspectieven behoefte hebben aan het blended aanbieden van E-health. Hierin zien zij graag de mogelijkheid om contact met lotgenoten te hebben tijdens en te houden na het programma Energiek. Daarnaast willen zij graag dat de informatiemap (deels) digitaal wordt aangeboden.
Aanbevelingen aan de praktijk:
In dit onderzoek zijn meerdere aanbevelingen opgesteld die gebaseerd zijn op de resultaten. Deze aanbevelingen zijn als volgt:
- Contact met lotgenoten hebben en behouden middels E-health
- De informatiemap (deels) digitaal aanbieden
- Een online platform waar, zowel een groepspagina als een persoonlijke pagina, aanwezig is en waarop de expertise van de professionals en lotgenoten gedeeld wordt
- Synchroniseren en monitoren van persoonlijke (bijvoorbeeld leeftijd) en lichamelijke (bijvoorbeeld hartslag) gegevens middels E-health
- Bijeenkomsten effectiever invullen door huiswerkopdrachten en voorbereidingen middels E-health aan te bieden
- E-health moet op het individu aansluiten en afgestemd zijn
Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 2 van 2017/2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van Yvonne Veenhuizen (MSc) en dr. Edith Cup.
Het volledige eindrapport is te vinden op HBO-Kennisbank: https://hbo-kennisbank.nl/details/sharekit_han:oai:surfsharekit.nl:2f52f8b8-2c2a-413a-821c-87f4df1b4992?has-link=yes&re-9-k=hogeschoolarnhemnijmegen&q=e-health&date-from=&t=info%3Aeu-repo%2Fsemantics%2FbachelorThesis&sort-order=relevance&date-until=