Gebruikerseisen woon, zorg- en leefomgeving van jongvolwassenen met een verkorte levensverwachting
Eigen regie
Onderzoek door: Daphne de Jong, Gitte Honders, Marjolein van Loon en Romy Schennink. Samengevat door: Redactie Tessa Plender
Volledige titel: Gebruikerseisen van jongvolwassenen met een verkorte levensverwachting met betrekking tot een nieuw te bouwen woon, zorg- en leefomgeving. 13-April-2018
Introductie: In Nederland is de gemiddelde patiënt die opgenomen wordt in een hospice 75 jaar. Wanneer je als jongvolwassene je in de palliatieve fase van het leven bevindt en thuis niet meer de zorg kunt ontvangen die je nodig hebt, kom je in de huidige situatie in een verpleeghuis of hospice terecht. Dit is een omgeving die zeer waarschijnlijk niet aansluit bij de wensen en behoeftes. Siza wil een gebouw ontwikkelen waarbij de nieuwe bewoners in een omgeving terecht komen die aansluit bij hun behoeftes, belevingswereld en waar de eigen huiselijke leefsituatie zo goed mogelijk wordt nagestreefd.
Vraagstelling: ‘Welke wensen en behoeftes hebben jongvolwassenen met een verkorte levensverwachting in de palliatieve fase van hun leven met betrekking tot een woon- zorg- en leefomgeving bij Siza Het Dorp?’
Methode: Door middel van een participatief ontwerp onderzoek is dit onderzoek uitgevoerd. Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij cliënten met een verkorte levensverwachting vanwege een progressieve aandoening. Hieruit ontstond een lijst met voorlopige gebruikerseisen. De gebruikerseisen zijn geëvalueerd en aangevuld door middel van een groepsdiscussie. De transcripten zijn geanalyseerd met behulp van Atlas Ti. Deelnemers van dit onderzoek waren cliënten van Siza ‘Het Dorp’, met een progressieve aandoening. De deelnemers zijn tussen de 16 en 40 jaar en wilsbekwaam.
Resultaten: Uit 8 semigestructureerde interviews en één groepsdiscussie ontstonden 52 ontwerpeisen voor de nieuw te bouwen woon- zorg- en leefomgeving voor jongvolwassenen met een verkorte levensverwachting. Deze ontwerpeisen zijn per categorie visueel vormgegeven in dit artikel. De 15 categorieën zijn: locatie, voorzieningen in de buurt, bereikbaarheid, bewoners, gebouw, ruimtes, sfeer, eigen kamer, badkamer, aanpassingen/voorzieningen, medische apparatuur, elektronische apparatuur, zorgverleners, maaltijd en tuin.
Conclusie: De bewoners van ‘Het Dorp’ willen een ruim gebouw die in een bosrijke omgeving staat, maar toch dichtbij het centrum. Alle voorzieningen moeten dus in de buurt zijn. Dit gebouw moet een huiselijke sfeer hebben, waarin kamers afzonderlijk ingericht mogen worden en er de mogelijkheid is om logés te ontvangen. Iedere bewoner moet een eigen badkamer met douche hebben, maar er moet ook een gedeeld bad aanwezig zijn. Daarnaast moet er een gemeenschappelijke woonruimte aanwezig zijn, waar de hele dag een gastvrouw aanwezig om iedereen te voorzien van een hapje en drankje. Dit allemaal met maximaal 10 medebewoners.
Aanbevelingen: Er worden verschillende aanbevelingen gedaan over financiële haalbaarheid, wensen/behoeftes personeel, creëeren van sfeer, tuin, locatie bepalen en efficiënte zorg.
Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 1 van 2017-2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van Siza, Ger Oostrum.
Het volledige eindrapport is te vinden op HBO Kennisbank: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/sharekit_han:oai:surfsharekit.nl:2947ca65-66e6-4cdb-9ae5-a362c96a798f?q=siza