Range of Monitor-app is geen betrouwbaar meetinstrument voor de mobiliteit van de cervicale wervelkolom
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Natalie Mahner, Lisa van Santvoort en Bernadette Verstegen
Volledige titel: Validiteit & betrouwbaarheid van de Range of Monitor-app onderdeel CWK 05-March-2019
Nekklachten komen in de Nederlandse bevolking vaak voor en 20% bezoekt een zorgprofessional. Een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling voor nekklachten is het verbeteren van de mobiliteit. Door herhaaldelijk meten van de beweeglijkheid kan het effect van de behandeling en de vooruitgang in het gezondheidsproces inzichtelijk gemaakt worden. Daarvoor zijn valide, betrouwbare en hanteerbare meetinstrumenten nodig, die geschikt zijn voor de inzet in de eerstelijns praktijk. De Range of Monitor is een mobiele applicatie die de mobiliteit van de cervicale wervelkolom beoogt te meten en voor de eerstelijns praktijk ontwikkeld is. Het vaststellen van de concurrent validiteit en de intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de Range of Monitor-app voor het meten van de mobiliteit van de cervicale wervelkolom is het doel van dit onderzoek.
Methode
Dit onderzoek heeft een cross-sectioneel design, waarbij 21 gezonde proefpersonen met een leeftijd van >16 jaar zonder nekklachten zijn geïncludeerd. Het onderzoek is uitgevoerd door twee geblindeerde onderzoekers, die beide twee keer het meetprotocol doorlopen. Voor het bepalen van de concurrent validiteit werd bij elk proefpersoon drie keer elke bewegingen (flexie, extensie, lateroflexie links, lateroflexie rechts, rotatie links en rotatie rechts) van de nek actief getest en vergeleken met de Vicon (gouden standaard). De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid werd bepaald door meetprotocol 1 van onderzoeker 1 te vergelijken met meetprotocol 1 van onderzoeker 2. De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid werd bepaald door meetprotocol 1 en meetprotocol 2 van onderzoeker 1 met elkaar te vergelijken. Ditzelfde gebeurde bij de meetprotocollen van onderzoeker 2. De overeenstemming met betrekking tot de validiteit, tussen de Range of Monitor-app en de Vicon zijn uitgedrukt in intraclass correlatiecoëfficiënten.
Resultaten
De resultaten van alle bewegingen (flexie, extensie, lateroflexie- en rotatie beiderzijds) laten met ICC´s= 0,044-0,356 een slechte correlatie zien tussen de app en de Vicon. De ICC-waarde, met betrekking tot de betrouwbaarheid, waren voor de flexie, extensie en latroflexies matig tot goed 0,621 en 0,851. Voor de rotaties is de overeenstemming voor de betrouwbaarheid slecht met een ICC tussen de -0,065 en de 0,703.
Conclusie
De Range of Monitor-app is geen valide meetinstrument voor de nek. Buiten dat de app niet valide is, is die ook niet inter- en intrabeoordelaarsbetrouwbaar.
Bron: Natalie Mahner, Lisa van Santvoort en Bernadette Verstegen. Validiteit & betrouwbaarheid van de Range of Monitor-app onderdeel CWK. Januari 2019
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2018/2019 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Joost Seeger en Henk Nieuwenhuizen.