Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

revalidatie na microfracturing van de knie, een onduidelijk gedefinieerd proces

Musculoskeletaal

Onderzoek door: Veerle van Beuningen, Ilse Vloet en Bas van Westerveld

Volledige titel: Revalidatie na microfracturing van de knie: een systematisch literatuuronderzoek 14-December-2018

Patiënten met een kraakbeenletsel worden vaak geopereerd, omdat het herstellend vermogen van kraakbeen laag is. Microfracturing is een operatietechniek om het beschadigd kraakbeen te vervangen. Er worden kleine breukjes in het bot gemaakt. Hierdoor ontstaat een bloedend botoppervlak. Vanuit dit oppervlak ontstaat ‘nieuw’ kraakbeen, dat het lichaam zelf aanmaakt. Na de operatie volgt de revalidatie. Sinds de ontwikkeling van microfracturing (in 1980) hebben er verschillende onderzoeken plaatsgevonden, maar over de specifieke invulling van de revalidatie na microfracturing is nog weinig bekend. Het doel van deze systematic review is het systematisch analyseren van de bestaande artikelen over microfracturing van de knie en het ontwikkelen van een fysiotherapeutisch revalidatieprotocol na microfracturing van de knie.

Methode
Een systematisch onderzoek is uitgevoerd. Er is gebruikgemaakt van verschillende databases (Cinahl, Cochrane en PubMed). Hierbij is gezocht naar Nederlands- en Engelstalige studies, gepubliceerd vanaf 2008, over microfracturing van de knie, waarbij onderzoek is gedaan op mensen.

Resultaten
Deze review heeft achttien artikelen geïncludeerd, waarvan tien systematic reviews, vijf Randomized Controlled Trial (RCT) en drie cohortstudies. Hiervan bevatten acht artikelen geen bruikbare informatie voor het opstellen van het fysiotherapeutische revalidatieprotocol na microfracturing van de knie, maar deze artikelen bevatten wel geschikte gegevens voor het schrijven van deze review. De tien resterende studies (vier systematic reviews, vier RCT’s en twee cohortstudies) zijn klinisch relevant voor het opstellen van het revalidatieprotocol. Deze studies bevatten een populatie van 4259 deelnemers met een leeftijdsrange van 16 tot 65 jaar en een follow-up van 24 maanden tot 10 jaar of meer.

Discussie/conclusie
Door dit onderzoek is er aangekaart dat er tot op heden weinig bekend is over revalidatie na microfracturing van de knie en hoe deze revalidatie eruitziet. De bestaande revalidatieprotocollen staan niet (goed) beschreven. Het is van belang dat er verder onderzoek gedaan wordt naar microfracturing van de knie en de revalidatie hiervan. Hierbij is het belangrijk dat het effect van deze revalidatie wordt onderzocht. Het effect van fysiotherapie en revalidatie is in geen enkele geïncludeerde studie bestudeerd. De aanbeveling van de onderzoekers van deze review is dat er een RCT met long-term follow-up moet worden uitgevoerd. Deze RCT moet twee patiëntengroepen met elkaar vergelijken. Een groep met patiënten die microfracturing van de knie hebben ondergaan en het tot op heden bekende fysiotherapeutische revalidatietraject hebben gevolgd en in de andere groep patiënten die microfracturing van de knie hebben ondergaan zonder daarna te revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hierna kan een volwaardig fysiotherapeutisch revalidatieprotocol na microfracturing van de knie worden opgesteld.

Bron: Veerle van Beuningen, Ilse Vloet en Bas van Westerveld. Revalidatie na microfracturing van de knie: een systematisch literatuuronderzoek. Juni 2018. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2017/2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), te Arnhem, Bas Habets en Marsha Tijssen.

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda