Het meten van beenspierkracht kan betrouwbaar met een goedkope postzakveer
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Timo Arts, Jesper Hensgens en Joris Kerckhoffs.
Volledige titel: Is de KERN een betrouwbaar en valide apparaat voor het meten van de been spierkracht? Een vergelijkende studie met de MicroFet2 09-November-2017
Goedkope postzakveer blijkt bruikbaar te zijn voor het meten van beenspierkracht.
Elke fysiotherapeut kent de uitspraak: “meten is weten”. Deze uitspraak wordt veel gebruikt binnen de fysiotherapie vanwege de veel gebruikte klinimetrie. Zorgverzekeraars controleren steeds meer of de behandelingen wel effectief zijn. Om de mate van spierkracht in kaart te brengen, wordt vaak de MRC schaal gebruikt. De MRC blijkt niet altijd even betrouwbaar te zijn. Een ander bekend meetinstrument is de MicroFet2. De geleverde weerstand van de patiënt wordt door deze handheld dynamometer weergegeven. Echter, de MicroFet2 is een relatief duur apparaat. De prijs ligt rond de 1200 euro. Hieruit ontstond de vraag vanuit de onderzoekers: is er geen goedkoper alternatief? Er is een postzakveer genaamd de KERN HCB100K200 die na enige aanpassing de beenspierkracht kan meten. De prijs van de KERN ligt rond de 85 euro. In dit onderzoek wordt onderzocht of de KERN betrouwbaar is en een mogelijk alternatief is voor de Microfet2.
Methode
In deze studie worden de resultaten van beide apparaten bij metingen van 75 deelnemers vergeleken met elkaar. De leeftijdsspreiding van de deelnemers lag tussen de 35 en 79 jaar. Aan de hand van een zelf ontworpen meetprotocol zijn bij alle deelnemers drie maximale krachtmetingen per been uitgevoerd met zowel de KERN HCB100K200 als de MicroFet2. Door middel van een statistische analyse is vervolgens de betrouwbaarheid en de mate van overeenkomst in kaart gebracht.
Resultaten
Zowel de KERN HCB100K200 als de MicroFet2 laten een hoge interne correlatie zien tussen de drie afzonderlijke metingen per been. Er is tussen de beide apparaten een hoge mate van overeenkomst (Pearson Correlation; 0,88 p < 0,001 en 0,88 p < 0,001). De Intraclass Correlation Coëfficiënt toont aan dat de KERN constant meet en dat de gemeten verschillen tussen metingen niet worden gevormd door ruis (ICC; 0,87 en 0,79 met p<0,001).
Conclusie
Zowel de KERN als de MicroFet2 zijn betrouwbaar voor het meten van de isometrische kracht van de knie extensoren. Er is een hoge correlatie gevonden tussen beide apparaten en deze is significant. De conclusie is dat de KERN als alternatief meetinstrument aan te raden is voor het meten van de kracht van de knie extensoren.
Relevantie voor de praktijk
Fysiotherapeuten die voornamelijk geïnteresseerd zijn in het meten van de beenspierkracht kunnen baat hebben bij het aanschaffen van de KERN. De KERN is goedkoop in aanschaf maar ook betrouwbaar. Hierbij moet worden onthouden dat de KERN aanpasbaar is voor de beenspierkracht, maar dat er nog niet is gekeken naar de aanpassingsmogelijkheden voor andere spiergroepen.
Bron: Timo Arts, Jesper Hensgens, Joris Kerckhoffs. Is de KERN een betrouwbaar en valide apparaat voor het meten van de been spierkracht? Een vergelijkende studie met de MicroFet2.
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Jaap Brunnekreef.