Preoperatieve voorlichting bij patiënten met een voorste kruisband reconstructie heeft geen effect op de motivatie
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Job Jacobs, Ralph Saris en Pim Weijs
Volledige titel: De Verbetering van de Preoperatieve Voorlichting bij VKB Patiënten en de Invloed hiervan op de Motivatie: een kwalitatieve en kwantitatieve studie. 09-November-2017
Preoperatieve voorlichting sluit in grote lijnen aan bij de behoeften en verwachtingen van VKB patiënten maar heeft geen effect op de motivatie.
Slechts 50% van de voorste kruisband band patiënten keert terug op hun oude sportniveau. Een van de mogelijke oorzaken is het gebrek aan motivatie samenhangend met een beperkte kennis van het revalidatietraject. Goede en tijdige informatieverstrekking is essentieel voor het herstel van de patiënt. Patiënten hechten veel waarde aan uitleg over de procedure zodat verwachtingen gemanaged kunnen worden. Revalidatie na een VKB-reconstructie is een intensief traject, waarbij veel bereidheid, inzet en motivatie om te trainen van de patiënt wordt gevraagd. Vanwege het potentiele effect van informatievoorziening op de motivatie om te trainen is het belangrijk dat patiënten preoperatief worden voorgelicht over de operatie en het intensieve revalidatietraject. Het is echter niet bekend wat de behoeften en verwachtingen zijn van deze patiënten omtrent préoperatieve voorlichting.
Methode
Het onderzoek bestaat uit twee delen: een kwalitatief en een kwantitatief gedeelte. Voor het kwalitatieve gedeelte zijn semigestructureerde interviews afgenomen, waarbij de ervaringen van patiënten met een voorste kruisband reconstructie over de huidige preoperatieve voorlichting zijn geïnventariseerd. In het kwantitatieve gedeelte is het potentiële effect van de voorlichting op de motivatie om te trainen gemeten, m.b.v. de aangepaste versie van de Behavioural Regulation in Exercise Questionnaire (BREQ-2) bij VKBR patiënten. De BREQ-2 is afgenomen direct voor de voorlichting en drie dagen later.
Resultaten
Over het algemeen zijn de deelnemers tevreden over de voorlichting. Echter, zou de voorlichting beter aansluiten als er meer informatie wordt gegeven over de ziekenhuisfase en de eerste week/weken na de operatie, als de benaderingswijze persoonlijker zou zijn, als er beter gecommuniceerd wordt wanneer de patiënt een afspraak moet maken met de fysiotherapeut en als deelnemers beter duidelijk wordt gemaakt waar de wachtruimte van de voorlichting is. De huidige voorlichting heeft zowel op de kwantiteit als de kwaliteit van de motivatie om te trainen een overwegend verwaarloosbaar effect.
Samenvattend
Op basis van de bevindingen is te stellen, rekening houdend met de beperkingen van het onderzoek, dat de voorlichting in grote lijnen voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de patiënt. Echter wordt op dit moment de motivatie niet statistisch significant verbeterd door de voorlichting.
Relevantie voor de praktijk
Om de (autonome) motivatie om te trainen van VKB-patiënten te verbeteren zal de voorlichting meer moeten voldoen aan de drie ‘needs’ volgens de Self Determination Theory. Dit artikel suggereert dat het implementeren van de aanbevelingen uit het kwalitatieve gedeelte leidt tot beter en meer tevreden voorgelichte patiënten.
Bron: Jacobs, J., Saris, R.B., Weijs P.J.H. De Verbetering van de Preoperatieve Voorlichting bij VKB Patiënten en de Invloed hiervan op de Motivatie: een kwalitatieve en kwantitatieve studie.
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Fysiotherapie Bottendaal, Bart Roelofs en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Wim van Lankveld,