Het volgen van een behandelprotocol in de eerste lijn verbetert de kwaliteit en doelmatigheid van de nazorg van de patiënt met een totale knieprothese
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Margot Bos, Myron van Dijk, Onur Gencalioglu en Vincent Heijl
Volledige titel: De ontwikkeling van een fysiotherapeutisch behandelprotocol na een totale knieprothese in de eerstelijn: Een kwalitatieve literatuurstudie 06-October-2017
Het hier ontwikkelde behandelprotocol levert een bijzondere bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van de nazorg van de TKP-patiënt in de eerste lijn.
De Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen (CFN) wil samen met de koplopers op het gebied van postoperatieve TKP-zorg een gouden standaard ontwikkelen voor de revalidatie na een TKP omdat de kwaliteit en doelmatigheid van de nazorg diffuus en zeer divers is. Om deze reden is het doel van dit onderzoek het opstellen van een behandelprotocol voor eerstelijnspraktijken voor patiënten die een revalidatietraject ingaan na een TKP.
Methode
Het kwalitatieve deel van dit onderzoek bestaat uit 13 expert-interviews die zijn afgenomen bij professionals in de gezondheidszorg. Het literatuuronderzoek van de studie bestaat uit een wetenschappelijk literatuuronderzoek. Er is gezocht in online databases waaronder: HanQuest, Tripdatabase en MEDLINE.
Resultaten
11 Random controlled trials met TKP patiënten als deelnemers zijn beoordeeld. De meest kwalitatieve en significante resultaten zijn opgenomen in deze studie. Een revalidatieprogramma met een hoge intensiteit toont aan een significante meerwaarde te hebben bij de Stair Climbing Test, de 6MWT, de TUG en de quadricepskracht. Daarnaast wordt er op basis van twee studies aangeraden om balanstraining mee te nemen in de revalidatie. Balanstraining heeft een meerwaarde voor de WOMAC schaal en balansvaardigheden op het aangedane been. Ten slotte leiden oefeningen die uitgevoerd worden op hoge snelheid tot significant betere resultaten bij de 6MWT en PEAK Isometric Force (quadriceps).
Uit de expert-opinions komt naar voren dat er weinig consistentie is in de behandeling van een TKP patiënt. De professionals raden aan om (functioneel) kruklopen, mobiliteit, kracht en stabiliteit training toe te passen in de behandeling. Daarnaast zijn onderdelen als kwaliteit van het looppatroon met/zonder hulpmiddel, eerst huisbezoeken controle thuis omgeving en belastingbelastbaarheid voorlichting, belangrijke aspecten voor in de behandeling.
Samenvattend
Er wordt een diagnostisch proces vastgesteld op basis van gevalideerde en betrouwbare klinimetrie. Het protocol is gericht op spierkracht, balans en functionaliteit. De behandelduur is vastgesteld binnen een termijn van de 3 tot 6 maanden. Hier is consensus in gevonden. Ook is er een consensus gevonden in de loop-, mobiliteit-, kracht-, en stabiliteitstraining in het revalidatietraject.
Relevantie voor de praktijk
Met het hier ontwikkelde protocol kan de kwaliteit en doelmatigheid van de nazorg van de TKP-patiënt in de eerste lijn verbeterd worden.
Bron: Margot Bos, Myron van Dijk, Onur Gencalioglu, Vincent Heijl, De ontwikkeling van een fysiotherapeutisch behandelprotocol na een totale knieprothese in de eerstelijn: Een kwalitatieve literatuurstudie. Januari 2017
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen, John Reijnen