Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

Het Keep Injuries Out (KIO) protocol bij jeugdamateur voetbalclubs draagt bij aan de preventie van blessures

Musculoskeletaal

Onderzoek door: Siebe Bosman, Bram Bulsink, Annelijne Hamminga en Niek te Veluwe.

Volledige titel: Implementatie van het FIFA11+ blessurepreventie protocol; de worsteling en een nieuwe tactiek voor het amateur jeugdvoetbal. 06-October-2017

Het in samenspraak met de jeugd amateur voetballers ontwikkelde Keep Injuries Out (KIO) protocol kan succesvol geïmplementeerd worden bij andere jeugdamateur voetbalclubs in Nederland en kan zo een bijdrage leveren aan de preventie van blessures.

In Nederland zijn jaarlijks 850.000 blessures onder voetballers, de meeste daarvan komen voor in de leeftijdscategorie van 12 tot 17 jaar. Deze blessures kunnen in 30 tot 50% van de gevallen voorkomen worden door gebruik te maken van het FIFA11+ warming-up protocol. Hoewel dit protocol het meest effectief is gebleken ter preventie van blessures in de onderste extremiteit, wordt het gebruik van ervan op de lange termijn niet volgehouden. Dit komt mede doordat het FIFA11+ protocol niet aansluit op de doelgroep waarin het protocol getest is. Veel genoemde oorzaken zijn: geen tijd, geen kennis, warming-up protocol is niet leuk en wordt niet geaccepteerd. In de jeugd amateursetting is er weinig onderzoek gedaan naar het FIFA11+ protocol en de implementatie ervan. In dit onderzoek is er gekeken hoe het FIFA11+ protocol kan aansluiten op wensen en behoeftes van mannelijke jeugd amateurteams en hoe dit protocol geïmplementeerd kan worden zodat zij het gaan toepassen en blijven toepassen.

Methode
Het betreft een kwalitatief participatief ontwerponderzoek. Bij de teams van jongens onder 13, 15 en 17 zijn interviews met trainers en spelers gehouden. Uit deze interviews werd duidelijk dat het FIFA11+ protocol niet aansloot bij mannelijke jeugd amateurvoetballers. Op basis hiervan zijn er ontwerpeisen opgesteld voor zowel het warming-up protocol als de implementatie. Dit heeft geresulteerd in een nieuw warming-up protocol genaamd het Keep Injuries Out (KIO) protocol en aanbevelingen voor de implementatie van dit protocol. Het KIO-protocol is met twee experts op het gebied van sporteducatie doorgenomen en in de praktijk getest bij de jeugd amateurteams. 

Resultaten
Uit 17 semi-gestructureerde interviews en acht focusgroepen ontstonden zeven ontwerpeisen voor het warming-up protocol en tien ontwerpeisen voor de implementatie. Het FIFA11+ protocol is aangepast op het gebied van tijdsduur, de benodigde ruimte, variatiemogelijkheden, oefeningen met bal en spel- en competitievormen. Na een walkthrough met experts en een praktijkevaluatie met trainers en spelers is het definitieve Keep Injuries Out (KIO) protocol ontworpen.
Voor de implementatie zijn aanbevelingen gedaan om het KIO-protocol bij de clubs te implementeren.

Samenvattend
De conclusie van dit onderzoek is dat het voor een succesvolle implementatie belangrijk is dat een warming-up protocol aansluit op de context. Hiervoor moeten eindgebruikers betrokken worden bij de ontwikkeling van het protocol en vervolgens ook bij de implementatie. Tot op heden is dit bij het FIFA11+ protocol niet gedaan. Bij het in samenspraak ontworpen KIO-protocol wel. Verder onderzoek is nodig naar de generaliseerbaarheid, effectiviteit en de implementatie ervan. Als hieruit blijkt dat het KIO-protocol effectief is kunnen therapeuten dit protocol implementeren bij andere jeugdamateur voetbalclubs in Nederland en zo een bijdrage leveren aan de preventie van blessures.

Relevantie voor de praktijk
Voor een succesvolle implementatie van een preventie protocol is het noodzakelijk om de eindgebruikers ervan bij de ontwikkeling te betrekken om zo een betere aansluiting te krijgen met de context waarin het protocol moet worden uitgevoerd.

Bron: Bosman, S., Bulsink, B., Hamminga, A., te Veluwe, N., Implementatie van het FIFA11+ blessurepreventie protocol; de worsteling en een nieuwe tactiek voor het amateur jeugdvoetbal. Januari 2017.
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Fy-Fit Fysiotherapie Nijmegen, Stijn ter Welle.

 

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda