Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

De vragenlijst om bij jonge amateurvoetballers voor, tijdens en na de groeispurt blessures in kaart brengen

Musculoskeletaal

Onderzoek door: Sophie Raijmakers, Marith van den Wittenboer, en Marloes van der Spoel

Volledige titel: Blessurerisico bij amateurvoetballers voor, tijdens en na de groeispurt 06-October-2017

Blessures voor, tijdens en na de groeispurt bij jonge amateurvoetballers in kaart brengen? Dit is dé nieuwe vragenlijst.

In de praktijk komen veel amateurvoetballers tussen de 10 en 16 jaar met een blessure. Als fysiotherapeut kun je al snel de link leggen naar de groeispurt, is dat wel terecht? Letselincidentie is bij amateurvoetballers hoger tijdens trainingen dan bij professionele voetballers. Daarnaast hebben amateurvoetballers tijdens wedstrijden een hogere incidentie op matige tot ernstige blessures. Om het aantal blessures onder deze doelgroep in de toekomst te verminderen, is het van belang om eerst meer kennis te hebben over de aard, locatie en duur van deze blessures. Op dit moment is er nog geen geschikte vragenlijst die dit in kaart brengt én geschikt is voor deze doelgroep.

Methode
Om tot een concept vragenlijst te komen is een literatuurstudie gedaan naar de volgende punten: ‘’Welke blessures komen het meest voor bij deze doelgroep?’’ en ‘’Wat zijn de karakteristieken van acute- en overbelastingsblessures?’’.Deze conceptversie werd afgenomen bij een pilotgroep. Na interviews met deze groep, werden de feedbackpunten verwerkt en werd de definitieve vragenlijst ontwikkeld. Deze definitieve vragenlijst werd vervolgens afgenomen bij de uiteindelijke onderzoeksgroep. Deze onderzoeksgroep bestond uit twee verschillende voetbalclubs, namelijk VV Trekvogels en de Overasselste Boys. Dit werd gedaan bij twee verschillende voetbalclubs. Als laatste werd analyse uitgevoerd om de vragenlijst te testen op begrijpelijk en reproduceerbaarheid.

Resultaten
Uiteindelijk zijn 95 deelnemers geïncludeerd voor het onderzoek naar de begrijpelijkheid en 14 deelnemers voor de reproduceerbaarheid. 43.16% van de deelnemers was niet geblesseerd, voor hen bleek de vragenlijst volledig begrijpelijk. Voor de overige 56.84% van de deelnemers die wel geblesseerd waren, bleek de vragenlijst grotendeels begrijpelijk. Hier kwamen wel een aantal feedbackpunten naar voren, waarover aanbevelingen zijn gedaan. Bij 6 van de 26 vragen was de reproduceerbaarheid ‘’bijna perfect’’. Bij 10 van de 26 vragen was de reproduceerbaarheid ‘’voldoende tot goed’’. Bij 10 van de 26 vragen was de reproduceerbaarheid ‘’redelijk’’.

Conclusie
De opgestelde vragenlijst is begrijpelijk en reproduceerbaar voor de onderzochte doelgroep.

Relevantie voor praktijk
Na afname van de vragenlijst kunnen de aard, locatie en duur van een blessure in kaart gebracht worden. Wel moet de vragenlijst eerst nog getest worden op validiteit. Wanneer dit gebeurd is kan de vragenlijst in combinatie met metingen van gewicht, lengte en lengte in zit, meer kennis geven over blessurerisico voor, tijdens en na de groeispurt. Hierdoor kunnen preventieprogramma’s opgesteld worden en acute- en overbelastingsblessures in de toekomst voorkomen worden.

Bron: S.A.T.M. Raijmakers, M.C. van den Wittenboer, en M.J.H. van der Spoel, Onderzoek naar blessurerisico en groeispurt bij amateurvoetballers. Januari 2017 
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Fy Fit Fysiotherapie, Stijn ter Welle

 

 

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda