Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

De pijndrempel bij patiënten met (sub)acute aspecifieke lage rugklachten heeft geen voorspellende waarde voor chroniciteit

Musculoskeletaal

Onderzoek door: Laura de Kruijff, Nina Sjoer en Jesper Wallet

Volledige titel: Sensitisatie voor pijn en het START Back Tool 06-October-2017

De met de Wagner drukalgometer gemeten pijndrempel bij de screening van patiënten met (sub)acute aspecifieke lage rugklachten kan niet voorspellen of de lage rugklachten chronisch worden.

Het overgrote deel van de patiënten die de fysiotherapiepraktijk binnen komen lopen wordt gediagnosticeerd met aspecifieke lage rugklachten. Meestal zijn drie behandelingen voldoende om deze patiëntengroep te helpen, maar soms worden de klachten chronisch. Als de oorzaak hiervan al bij de screening kan worden vastgesteld, kan een effectievere behandeling worden opgesteld. De STarT Back Screening Tool is een meetinstrument die een voorspelling geeft over het wel of niet chronisch worden van de lage rugklachten. Dit instrument gaat voornamelijk in op psychosociale factoren, maar er bestaat nog geen prognostisch meetinstrument dat gericht is op fysieke factoren. Sensitisatie binnen het centrale zenuwstelsel kan een oorzaak zijn voor het uitblijven van herstel. In deze kwantitatieve studie wordt onderzocht of de pijndrempel gemeten met de drukalgometer van Wagner een voorspelling kan geven over de duur van de rugklachten.

Methode
In deze studie namen 47 mensen met aspecifieke lage rugklachten deel, waarvan bij 32 de klachten chronisch waren en bij 15 (sub)acuut.  Exclusiecriteria waren onder andere specifiek aanwijsbare oorzaken van de rugklachten en de aanwezigheid van een centraal neurologische aandoening. In beide groepen is bij de voormeting de Numeric Pain Rating Scale (NPRS) en de STarT Back Screening Tool afgenomen en is pijndrempel bepaald met de drukalgometer. De nameting bij de groep met chronische lage rugklachten bestond uit het invullen van de NPRS en de bepaling van de pijndrempel na twee werkweken. Bij de groep met (sub)acute lage rugklachten is alleen na drie weken de NPRS gemeten.

Resultaten
Er is geen enkel verband gevonden tussen de SBST-DV en de pijndrempels (r<0,15). Hetzelfde geldt voor de pijndrempels en de verandering van pijn gemeten met de NPRS (r<0,26). Bij het nameten van de pijndrempel bij chronische patiënten bleek de pijndrempel op de hand en onder de voet significant te dalen. De uitkomsten zijn respectievelijk -4,4 N (SD±9,33, p=0,01) en -8,0 N (SD±17,68, p=0,02). Overige pijndrempels lieten geen significantie verandering zien(p>0,05).

Samenvattend
De pijndrempel geeft geen voorspelling voor het chronisch worden van aspecifieke lage rugklachten en daarmee heeft de Wagner drukalgometer geen meerwaarde in de screening binnen de fysiotherapie.

Relevantie voor de praktijk
Hoewel het mogelijk is dat een verlaagde pijndrempel in afzonderlijke gevallen een bijdrage kan leveren aan het chronisch worden van de rugklachten heeft het vaststellen van deze pijndrempel tijdens het screenen geen betekenis bij het voorspellen van het mogelijk chronisch worden van het gezondheidsprobleem.

Bron: L. De Kruijff, N. Sjoer, J. Wallet , De Wagner drukalgometer; een meerwaarde bij screening van aspecifieke lage rugpijn? Een kwantitatieve pilotstudie
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2016/2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van de HAN, Wim van Lankveld

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda