Protecollair combineren van proteïnerijke voeding met krachttraining heeft meerwaarde
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Eva Peters, Margot Schoone en Mirthe van den Moosdijk
Volledige titel: Proteïnerijke voeding in combinatie met krachttraining in de geriatrische revalidatiezorg 20-January-2021
Uit eerder onderzoek blijkt dat eiwitrijke voeding in combinatie met krachttraining een positief effect heeft op de spierkracht en fysieke prestaties bij ouderen. Dit onderzoek geeft inzicht in deze combinatie en resulteert in een protocol dat toegepast kan worden door de betrokken zorgprofessionals op geriatrische revalidatieafdeling de Zonnebloem van expertisecentrum Madeleine van Pantein, met als doel de spierkracht van de cliënten te vergroten. Het protocol wordt ondersteund door de betrokken stakeholders en past binnen de werkwijze van Pantein.
Methode
Dit onderzoek betreft een literatuuronderzoek en een participatief actieonderzoek (PAO). Het literatuuronderzoek geeft antwoord op de hoofd- en deelvragen door middel van evidentie uit eerdere studies. Het PAO is gericht op het verkrijgen van praktisch inzicht om daarmee de situatie waarin het handelen plaatsvindt te verbeteren, te vernieuwen of te veranderen. Deelnemers en onderzoekers werkten zo veel mogelijk samen aan het onderzoek. Voor het PAO zijn interviews afgenomen bij zorgprofessionals van afdeling de Zonnebloem met als doel te inventariseren wat de huidige en gewenste situatie is. De conclusies van deze twee onderzoeken vormen de basis voor het protocol.
Resultaten
Er zijn 26 studies opgenomen. Uit de geraadpleegde studies blijkt dat verschillende vormen van krachttraining een extra positief effect hebben op de spierkracht en fysieke prestaties bij ouderen wanneer er gebruik gemaakt wordt van eiwitrijke voeding, waarbij aangeraden wordt dat de eiwit inname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 0,8 g/kg lichaamsgewicht/dag ligt. Het extra toedienen van zowel wei-eiwit, soja-eiwit als melkeiwit heeft gunstige effecten aangetoond op de spierkracht bij ouderen. Uit meerdere studies kwam naar voren dat de extra eiwit zo snel mogelijk na de krachttraining geconsumeerd moet worden om een zo positief mogelijk effect op de spierkracht te realiseren. Er is geen eenduidig bewijs gevonden of de intensiteit van krachttraining verandert wanneer eiwitrijke voeding wordt geconsumeerd. Uit de interviews kwam naar voren dat betrokken cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals zich vaak niet voldoende bewust zijn van de positieve relatie tussen krachttraining en eiwitrijke voeding. Bovendien is de borging en de werkwijze van het protocol erg belangrijk.
Conclusie
Door middel van een literatuurstudie en participatief actieonderzoek is een protocol over de toepassing van proteïnerijke voeding in combinatie met krachttraining opgesteld, dat toegepast kan worden op GRZ-afdeling de Zonnebloem.
Relevantie voor de praktijk
Het gebruik van het protocol over de toepassing van proteïnerijke voeding in combinatie met krachttraining in de praktijk is een garantie voor een effectieve revalidatie.
Bron: Peters E., Schoone M. en van den Moosdijk M. Proteïnerijke voeding in combinatie met krachttraining in de geriatrische revalidatiezorg. Juni 2020. Verslag van een praktijkonderzoek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van het Expertisecentrum Madeleine van Pantein, te Boxmeer, A. van de Sant en E. Melisse.