Rehabinspirator: een handreiking voor de revalidatie van longstanding adductor-related groin pain bij voetballers
Musculoskeletaal
Onderzoek door: Joep Beekmans, Gijs Sevat, Wouter van Ewijk en Job Klootwijk
Volledige titel: Rehabinspirator: een handreiking voor de revalidatie van longstanding adductor-related groin pain bij voetballers: een ontwerp onderzoek. 16-January-2021
Langdurige adductor gerelateerde liespijn/longstanding adductor-related groin pain is een veel voorkomende blessure bij sporten waarin explosief bewogen wordt. Liesklachten in het algemeen zijn complex van aard en lastig specifiek te diagnosticeren. Vaak leiden liesblessures tot langdurige uitval in sportparticipatie. Dynamische veldsporten blijken een grote indicatie voor het ontstaan van deze liesklachten. Spelers die eerder een liesblessure hebben gehad hebben een twee keer grotere kans op het ontstaan van een nieuwe liesblessure dan spelers zonder voorgaande liesblessures. Actieve fysiotherapie gericht op het versterken van de spierkracht en verbeteren van coördinatie van de spieren rondom de heup heeft een superieure werking op de behandeling bij liesklachten ten opzichte van passieve fysiotherapie. Studies die zich richten op actieve revalidatie focussen zich vooral op de adductor- en abdominale kracht. Het sportspecifieke element blijft hier echter nog beperkt. In de praktijk blijken recidieven nog (te vaak) voor te komen. Het doel van dit onderzoek is om op basis van wetenschappelijke evidentie een handreiking te ontwikkelen voor de revalidatie van voetballers met longstanding adductor related groin pain. Op basis van deze handreiking zullen er voor de fase ‘return-to-sport performance’ revalidatieoefeningen verfilmd en geüpload worden op een online revalidatie-platform voor fysiotherapeuten, studenten en patiënten genaamd Rehabinspirator.
Methode:
Dit onderzoek bestond uit 5 stappen: 1) behoefteonderzoek naar het Rehabinspirator platform middels een enquête verstuurd naar fysiotherapeuten en (ex-)patiënten, 2) een literatuuronderzoek waarin is gezocht naar een wetenschappelijke basis dat heeft kunnen dienen als onderbouwing voor de eindproducten, 3) interviews met specialisten op het gebied van liesklachten en/of de revalidatie binnen de voetbalsport voor inzichten uit het werkveld, 4) het samenstellen van de handreiking en 5) het filmen van oefeningen voor de return-to-sport performance fase.
Resultaten:
Uit het behoefteonderzoek is gebleken dat er vanuit de fysiotherapeuten soms behoefte blijkt te zijn aan een dergelijk platform. De (ex-)patiënten gaven aan, indien aangeboden, gebruik te willen maken van de Rehabinspirator. In het literatuuronderzoek zijn 23 relevante artikelen geïncludeerd. De artikelen zijn opgedeeld in drie groepen; beloop van de behandeling (n=3), klinimetrie (n=12) en interventies (n=18). Uit de interviewresultaten bleek veel overlap te zitten tussen de specialisten onderling en de resultaten uit het literatuuronderzoek.
Conclusie:
Alleen de literatuur bleek niet voldoende voor het ontwerpen van een revalidatie handreiking, er bestaat een hoop relevante informatie maar de bindende factor ontbreekt. De interviews gaven de invulling die nodig was om de handreiking te ontwerpen. Op basis van de handreiking zijn 29 video’s voor revalidatie in de return-to-sport fase van voetballers met longstanding adductor-related groin pain ontworpen. Het meest relevante nieuwe inzicht is dat sportspecifieke belasting zo vroeg mogelijk geïmplementeerd moet worden in de behandeling.
Relevantie voor de praktijk:
Sportspecifieke belasting moet zo vroeg mogelijk in de behandeling geïmplementeerd worden.
Bron: Beekmans J, Sevat G.L.F, van Ewijk W.M en Klootwijk J., Rehabinspirator: een handreiking voor de revalidatie van longstanding adductor-related groin pain bij voetballers: een ontwerp onderzoek. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2019/2020 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Sander van Rheenen.