Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

Rehabinspirator: Return-To-Sport revalidatie na voorste kruisband ruptuur

Musculoskeletaal

Onderzoek door: Wout Booijen, Hidde Straub en Matthijs Kroes

Volledige titel: Rehab Inspirator - Participatief actieonderzoek naar de beste en meest gebruikte oefeningen voor de return to sport fase bij voetballers na een voorste kruisband reconstructie 16-January-2021

Een voorste kruisband ruptuur is een veel voorkomende blessure bij zowel mannen als vrouwen die sporten beoefenen met veel wenden en keren. De revalidatie van deze blessure is een zwaar en lang traject voor de revalidant waarbij verschillende fases goed doorlopen moeten worden om de sporter zo goed mogelijk te laten revalideren en zo de kans op een recidief te verkleinen. In deze fase moet er zo sportspecifiek mogelijk getraind worden, onderdelen van de sport moeten terugkomen in de training. In Nederland is voetbal een van de meest beoefende sporten en is een voorste kruisbandruptuur een veel voorkomende klacht. Momenteel is er weinig bekend over wat de meest gebruikte en effectieve oefeningen zijn in de return to sport fase bij voetballers. Een online platform in de vorm van een website met audiovisuele oefeningen (video’s) voor de return to sport fase na een voorste kruisband reconstructie zou meer duidelijkheid kunnen geven uit welke oefeningen deze fase van de revalidatie kan bestaan. Het biedt zowel inspiratie voor patiënten als therapeuten om een training in te richten. Het doel van dit onderzoek is dan ook het vinden van de meest effectieve en gebruikte oefeningen in de return to sport fase bij voetballers na een voorste kruisband ruptuur. 

Methode:
In het begin van het onderzoek is er een enquête afgenomen om de behoefte naar een online platform met instructievideo’s te peilen. Vervolgens zijn er semigestructureerde interviews afgenomen bij 8 experts. Met de informatie die hieruit is verzameld zijn de video’s ontworpen en opgenomen. Tot slot hebben de experts deze video’s voorgelegd gekregen en hebben zij deze beoordeeld. 

Resultaten:
Uit de enquête voor de behoefte naar een online platform kwam naar voor dat 80% van de patiënten gebruik zouden maken van dit online platform. Onder fysiotherapeuten was een minder grote behoefte naar dit platform, echter zouden ze dit wel gebruiken voor hun eigen inspiratie. Uit de interviews kwam naar voren dat er geen richtlijn bestaat voor de RTS fase, de therapeuten gaven aan dat er erg persoonsafhankelijk getraind wordt. Ook gaven de therapeuten aan dat creativiteit en kennis van de sport erg belangrijk is in het bedenken van oefeningen. Daarnaast gaven de therapeuten aan dat er een goede opbouw nodig is en dat alle aspecten uit de voetbalsport behandeld moeten worden tijdens de trainingen. Uit de resultaten van de laatste enquête (deelonderzoek 4) komt naar voren dat alle oefeningen qua algemene beoordeling voldoende scoren (6,7 ≥ score ≤ 8,1) en ook qua bruikbaarheid in de praktijk voldoende scoren (6,1 ≥ score ≤ 8,3) . Echter blijkt de beoordeling op gebied van inspiratie van de oefening gering te zijn (4,7 ≥ score ≤ 6,7). 

Conclusie:
Uit dit onderzoek komt naar voren dat er geen ‘gouden oefeningen’ zijn in de RTS fase bij voetballers na een VKB-reconstructie. De experts geven aan dat de oefeningen sport, positie en speler afhankelijk zijn. Verder geven ze aan dat de therapeuten veel gebruik moeten maken van hun creativiteit en kennis van de sport, om zo alle onderdelen uit de sport te integreren in hun training. Uit dit onderzoek komen enkele oefeningen naar voren die door experts hoog worden gewaardeerd, deze oefeningen kunnen door fysiotherapeuten bij hun revalidant worden gebruikt.

Relevantie voor de praktijk:
Oefeningen voor de RTS fase bij voetballers na een VKB-reconstructie die door experts hoog worden gewaardeerd,

Booijen W., Kroes, M. en Straub, H.P.J.G., Rehab Inspirator - Participatief actieonderzoek naar de beste en meest gebruikte oefeningen voor de return to sport fase bij voetballers na een voorste kruisband reconstructie. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2019/2020 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Sander van Rheenen. 

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda