Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

De betekenis en kracht van woorden – het taalgebruik van fysiotherapeuten heeft invloed op het revalidatieproces van patiënten

Communicatie algemeen

Onderzoek door: Ties Gaveel, Isa Hanengraaf, Irma De Kinderen en Pia Liman

Volledige titel: De relatie tussen het taalgebruik van de fysiotherapeut en de catastroferende gedachten van patiënten, binnen de revalidatiefase van een klikprothese. 04-December-2019

Per jaar ondergaan ongeveer 3300 mensen in Nederland een amputatie van de onderste extremiteit, uitgezonderd teenamputaties. Naast de heftige ingreep, doorlopen patiënten na de operatie een zwaar traject dat vaak als angstig wordt ervaren. Angst is een belemmerende factor voor het herstelproces, het is daarom van groot belang dat angst zo min mogelijk optreedt. Bekend is dat de communicatie tussen therapeut en patiënt de angst sterk kan beïnvloeden. Echter is er nog weinig inzicht in de wijze waarop fysiotherapeuten op dit moment met hun patiënten communiceren en hoe groot het effect is op het welzijn van de patiënt. In dit onderzoek wordt gekeken naar de relatie tussen het taalgebruik van fysiotherapeuten en het catastroferend denken van patiënten, binnen de revalidatiefase van een klikprothese.

Methode
Het taalgebruik van de fysiotherapeuten werd tijdens het intakegesprek met de patiënten opgenomen. Hierna zijn de opnamen getranscribeerd en met behulp van een codelijst geanalyseerd. De catastroferende gedachten van de patiënt zijn voor en na het intakegesprek door middel van de Pain Catastrophizing Scale (PCS) in kaart gebracht. Aan het eind van het onderzoek is de correlatie bepaald tussen de ratio van het taalgebruik en de catastroferende gedachten voor en na het intakegesprek.

Resultaten
In totaal zijn vier therapeuten en vijf patiënten geïncludeerd in het onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat er een niet significante, matige positieve correlatie is tussen het verschil in de totaalscore van de PCS voor en na het gesprek en de ratio van de positieve en negatieve framing. Tussen het verschil in de totaalscore van de PCS en de ratio van direct en indirect taalgebruik wordt een niet significante, matige negatieve correlatie gevonden, voor zowel het positieve als het negatieve taalgebruik.

Conclusie
De communicatie tussen fysiotherapeut en patiënt speelt een belangrijke rol in het revalidatietraject. Uit voorgaande studies blijkt dat het taalgebruik van artsen effect heeft op het herstel en de angstige gedachten van de patiënt. Dit onderzoek laat zien dat minder negatief taalgebruik zorgt voor een grotere afname van catastroferende gedachten bij de patiënt. Het gebruik van direct taalgebruik, bij zowel positieve als negatieve framing, laat een verminderde afname van catastroferende gedachten zien ten opzichte van indirect taalgebruik.

Relevantie voor de praktijk
Voor de praktijk kan het van toegevoegde waarde zijn om rekening te houden met de effecten van communicatie tussen de therapeuten en patiënten. Patiënten zouden baat hebben bij een positieve benadering en het zo veel mogelijk vermijden van negatieve framing. Wanneer het vermijden van negatieve spraak niet mogelijk is, gaat de voorkeur uit naar een negatief indirecte framing. Wat moet worden overwogen is de noodzaak om therapeuten bij te scholen over positieve en negatieve communicatie wanneer het gaat over angst gedachten.

Bron: Gaveel, T. J., Hanengraaf, I. W. H., Kinderen, I. M. F. De, Liman, P. E. De relatie tussen het taalgebruik van de fysiotherapeut en de catastroferende gedachten van patiënten binnen de revalidatiefase van een klikprothese. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2018/2019 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van S. Bloemen, Radboudumc, Nijmegen en N. Stolwijk, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda