De mobiliteitskaart in Maasziekenhuis Pantein moet nog beter worden geïmplementeerd
Implementatie van instrument / interventie
Onderzoek door: Manon van Asseldonk,Fabiënne Bloks en Julian de Veer
Volledige titel: Het bevorderen van beweeggedrag van ouderen in het ziekenhuis. 05-March-2019
De mobiliteitskaart in Maasziekenhuis Pantein moet nog beter worden geïmplementeerd
Het is algemeen bekend dat fysieke beweging belangrijk is, echter brengen de meeste patiënten in het ziekenhuis het grootste deel van hun tijd in bed door. Meer bewegen tijdens de ziekenhuisopname heeft een positief effect op de gezondheid van de patiënten tijdens de verblijfsduur in het ziekenhuis. In dit onderzoek wordt onderzocht of de ‘mobiliteitskaart’ een positief effect heeft tijdens de bezoekuren op het beweeggedrag van de patiënten van 65 jaar en ouder in het Maasziekenhuis Pantein. De mobiliteitskaart bestaat uit de mobiliteitscirkel in combinatie met een plattegrond van de afdeling.
Methode
In het Maasziekenhuis Pantein hebben observaties plaatsgevonden om het beweeggedrag van patiënten van 65 jaar en ouder te onderzoeken. De deelnemers zijn geïncludeerd aan de hand van in- en exclusiecriteria. Door middel van een observatielijst hebben 3 onafhankelijke onderzoekers tijdens de bezoekuren in het ziekenhuis de fysieke activiteit, locatie en het gezelschap van de deelnemende patiënten genoteerd. Hieruit is een gemiddelde beweegscore berekend op een schaal van nul tot vier. Na de observaties heeft nog een korte evaluatie plaatsgevonden over de mobiliteitskaart en zelfeffectiviteit onder de verpleegkundigen van het ziekenhuis door middel van een enquête.
Resultaten
Er zijn in totaal 95 deelnemers bij het onderzoek betrokken. De gemiddelde beweegscore voorafgaand aan de implementatie van de interventie was 1,8 en na de implementatie van de interventie was dit 1,6. Het beweeggedrag van de ouderen in het Maasziekenhuis Pantein is na de implementatie van de mobiliteitskaart dus niet verbeterd. Deze resultaten waren niet statistisch significant (P= 0,116). Uit de evaluatie onder de verpleegkundigen blijkt dat de verpleegkundigen de implementatie zowel niet positief als niet negatief hebben ervaren en hebben het idee dat patiënten niet meer zijn gaan bewegen door de mobiliteitskaart.
Conclusie
Naar aanleiding van de resultaten blijkt dat de patiënten van 65 jaar en ouder in het Maasziekenhuis Pantein niet meer dan voorheen in beweging zijn gekomen door de mobiliteitskaart.
Relevantie voor de praktijk
De mobiliteitskaart moet verder worden geïmplementeerd. Daarbij moeten de artsen een leidende rol nemen. Aanbevolen wordt om alsnog de plattegrond te gaan gebruiken bij het uitnodigen van de patiënten om meer te bewegen.
Bron: Manon van Asseldonk,Fabiënne Bloks en Julian de Veer. Het bevorderen van beweeggedrag van ouderen in het ziekenhuis. Januari 2019
Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2018/2019 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Maasziekenhuis Pantein, Beugen, Debbie Bankers, Bram Meijer en Judith Hoogenboom