Korsakov beleef je met vallen en opstaan
Neurologie
Onderzoek door: Laura de Haas, Bram van de Loop en Jessie Smits
Volledige titel: Valrisico bij cliënten met het syndroom van Korsakov onderzocht met de Timed Up & Go 02-December-2019
Op dit moment is er geen valide meetinstrument om het valrisico bij cliënten met het syndroom van Korsakov in kaart te brengen.
Methode
Er is een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de betrouwbaarheid en validiteit van de Timed Up & Go test bij cliënten met het syndroom van Korsakov. De deelnemers moeten zelfstandig kunnen lopen met of zonder loophulpmiddel; de klinische diagnose van het syndroom van Korsakov hebben; in staat zijn om instructies op te volgen; geen geschiedenis hebben met neurologische ziekte; representatief zijn voor de algemene cliënt met het syndroom van Korsakov en minimaal sinds 1 april 2018 bewoner zijn van de zorginstelling. Uiteindelijk hebben er 18 deelnemers deelgenomen aan het onderzoek. Bij elke deelnemer zijn er drie metingen afgenomen, verspreid over twee meetdagen. De betrouwbaarheid is bepaald door het verband tussen twee verschillende metingen tegenover elkaar uit te zetten. De validiteit is bepaald door de tijd uit te zetten tegenover het aantal valincidenten van de desbetreffende cliënt over het afgelopen jaar.
Resultaten
Van de 18 deelnemers is 1 cliënt 4 keer gevallen in het afgelopen jaar (1 april 2018 – 31 maart 2019). De overige 17 cliënten hebben geen valincidenten gehad. De validiteit is met deze gegevens niet te bepalen. De betrouwbaarheid is berekend via de Spearman’s correlatiecoëfficiënt. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid is 0,932 (p<0.000). De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid is 0,975 (p<0.000).
Conclusie
Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen of de TUG bruikbaar is bij deze doelgroep. Wel heeft de TUG een hoge betrouwbaarheid bij cliënten met het syndroom van Korsakov, die instructies kunnen opvolgen. De validiteit is in dit onderzoek niet te bepalen door een gebrek aan valincidenten bij de deelnemers. Toch lijkt er in dit onderzoek geen direct verband te zijn tussen een langere tijd op de TUG en meer valincidenten.
Relevantie praktijk
Dit is het eerste onderzoek naar het afnemen van meetinstrumenten bij cliënten met het syndroom van Korsakov. Doordat er nu meer kennis is over onderzoek doen naar meetinstrumenten bij cliënten met het syndroom van Korsakov, kan er in de toekomst gerichter vervolgonderzoek gedaan worden.
Bron: Laura de Haas, Bram van de Loop en Jessie Smits. Valrisico bij cliënten met het syndroom van Korsakov onderzocht met de Timed Up & Go. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2018/2019 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Atlant, verpleeghuis Markenhof te Beekbergen, Marieke Milder, Gera Sigger en Yvonne Zwaagstra.