Heeft u een interessante onderzoeksvraag? PO.fysiotherapie@han.nl

'aandacht' voor 'aandacht' gemeten

Neurologie

Onderzoek door: M.T. de Bruijn, S. Hachmang, W.A. Harbers, & O.S. van Ipkens

Volledige titel: Aandacht voor aandacht, een literatuurstudie over zuigelingen met een unilaterale Cerebrale Parese 25-October-2018

Ruim vijftig procent van de kinderen in de revalidatiecentra in Nederland heeft de diagnose Cerebrale Parese, hieronder valt ook unilaterale Cerebrale Parese. De Sint Maartenskliniek is een interventie gestart om de aangedane arm- en handfunctie te verbeteren bij zuigelingen met unilaterale Cerebrale Parese. Er is nog weinig bekend over of aandacht voor de aangedane arm en hand zorgt voor een betere ontwikkeling wat betreft de functie hiervan. De Sint Maartenskliniek beoogt een meetinstrument, genaamd Video Observations Awereness Affected Hand, te ontwikkelen, met als doel de mate van aandacht en het effect van aandacht voor de ontwikkeling van de aangedane arm en hand te evalueren. Momenteel is er geen geschikt meetinstrument voor handen waarmee aandacht en het effect van aandacht op motorische acties van de aangedane arm en hand kunnen evalueren. Dit onderzoek richt zich zowel op het opstellen van een lijst met observeerbare criteria voor aandacht voor de aangedane arm en hand, als de eerste reactie op deze aandacht, bij kinderen met een verhoogd risico op unilaterale Cerebrale Parese.

Methode
Dit onderzoek is gedaan door middel van een systematisch literatuuronderzoek. Er zijn zoekstrings opgesteld, welke gecombineerd zijn in de volgende databases: PubMed, Cinahl, Cochrane en Web of Science. Alle resultaten zijn geplaatst in RefWorks om te ontdubbelen en vervolgens op Rayyan om te screenen.

Resultaten
Het literatuuronderzoek heeft geresulteerd in 55 artikelen en boeken. Uit dit onderzoek is gebleken dat er meerdere criteria voor aandacht zijn: kijken, lichaamsbewegingen, gezichtsuitdrukkingen, vocalisatie, fysiologische veranderingen. Daarnaast zijn er eerste reacties na aandacht beschreven.

Conclusie
Een deel van de resultaten wordt aanbevolen aan de Sint Maartenskliniek. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de praktische toepasbaarheid van deze criteria en daarom wordt een vervolgstudie aangeraden. Deze studie moet uitwijzen of deze criteria in praktijk observeerbaar zijn.

Relevantie voor de praktijk
Deze resultaten zijn een basis voor de ontwikkeling van een meetinstrument welke de aandacht meet bij zuigelingen tussen de 4-12 maanden oud die behandeld worden met de ‘Multi Sensory Stimulation And Priming’ (MuSSAP) interventie. Naast verdere ontwikkeling van de MuSSAP, kunnen deze resultaten ook bruikbaar zijn in de praktijk. De criteria kunnen namelijk als leidraad worden gebruikt in observaties en interventies bij zuigelingen mét of zonder een Cerebrale Parese. Deze criteria zijn ook bruikbaar van aandacht bij andere doelgroepen, zoals peuters of neurologische patiënten.

Bron: Bruijn, M.T. de, Hachmang, S. Harbers, W.A. en Ipkens, O.S. van.  Aandacht voor aandacht, een literatuurstudie over zuigelingen met een unilaterale Cerebrale Parese. Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 2 2017/2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van A. Verhaegh, Sint-Maartenskliniek, te Nijmegen

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda