Heeft bewegen invloed op de kwaliteit van leven bij mensen met milde dementie.
Neurologie
Onderzoek door: Carmen Dekker, Julia van Ooijenen Menthe van Vierssen
Volledige titel: Effect van fysieke activiteit op kwaliteit van leven bij mensen met milde dementie. 25-October-2018
Nederland heeft op dit moment te maken met een vergrijzing van de bevolking. Doordat er meer ouderen zijn, is het percentage mensen met dementie ook gestegen. Een hogere leeftijd is de grootste risicofactor voor dementie. Er is geen medicamenteuze behandeling die de ziekte geneest. Hierdoor is er veel behoefte aan niet-medicamenteuze behandelvormen om de kwaliteit van leven te bevorderen.
Het is bekend dat bewegen bij mensen met een hogere leeftijd een gunstig effect heeft op de kwaliteit van leven. Het doel van dit onderzoek is om te kijken naar het verschil in kwaliteit van leven bij mensen met milde dementie die een beweeginterventie volgen. Daarnaast is er gekeken naar het verschil tussen twee beweeginterventies.
Methode
50 mensen met de diagnose milde dementie volgen gedurende 12 weken trainingen. Deze trainingen zijn 3 keer in de week en duren 30-40 minuten. De deelnemers zijn gerandomiseerd in twee groepen: een aerobe training (fietstraining) en een non-aerobe training (laag intensieve rek-, strek- en ontspanningsoefeningen). De uitkomstmaat van dit onderzoek is de kwaliteit van leven gemeten volgens de Dementia Quality of life-Instrument (DQI). De twee groepen worden vergeleken tussen de nulmeting (week 0) en nameting (week 12).
Resultaten
Voor zowel de gehele populatie, de aerobe groep en de non-aerobe groep is er een zeer klein verschil gemeten tussen de nulmeting en nameting. (Gehele populatie: -0.24; P = .19, aerobe groep: -0.32; P = .24, non-aerobe groep: -0.16; P =.54.) Ook is er een zeer klein verschil gevonden tussen de gemiddelde verschilscore tussen de twee groepen (-0.16; P = .42).
Conclusie
Uit dit onderzoek is gebleken dat de beweeginterventies geen significant effect hebben gehad op de kwaliteit van leven bij mensen met milde dementie. Ook is er geen verschil gevonden tussen de twee beweeginterventies.
Relevantie voor praktijk
Uit ander onderzoek is er overduidelijk gebleken dat bewegen een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Ondanks dat er een zeer klein negatief verschil is gevonden op de kwaliteit van leven in dit onderzoek, is de aanbeveling om in de praktijk bewegen te stimuleren. Daarnaast is er de aanbeveling om een vervolgonderzoek te doen dat kijkt naar de tijd en frequentie die nodig is om een positief resultaat te behalen. Tevens kan er een controlegroep toegevoegd worden zodat de resultaten beter met elkaar te vergelijken zijn. Het laten invullen van de DQI door de deelnemers en mantelzorgers kan een verbetering van de betrouwbaarheid van de uitkomst betekenen.
Bron: Dekker J.J., van Ooijen A.J.M., van Vierssen M.V. Effect van fysieke activiteit op kwaliteit van leven bij mensen met milde dementie.Verslag van een Praktijkonderzoek in Semester 1 2017/2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van Esther Karssemeier van het Radboudumc