Heeft u een interessante onderzoeksvraag? POZ.ergotherapie@han.nl

Valpreventie

Evaluatie van instrument / interventie

Onderzoek door: Renske Peters, Ruby Schouten, Iris Schurink en Ellis Vierhout. Samengevat door: Redactie Tessa Plender

Volledige titel: Valpreventie 15-April-2018

Introductie: Valpreventie is een actueel onderwerp in de maatschappij. Op de spoedeisende hulp komt iedere 5 minuten een 65-plusser binnen na een valincident. Deze valincidenten hebben een multifactoriële oorzaak waarbij een multifactoriële aanpak van belang is om de kans op een valincident te verlagen. Het redeneren van ergotherapeuten bij valpreventie wordt gekenmerkt door het interactieperspectief. Hierbij gaat het om een dynamische wisselwerking tussen persoon, taak en omgeving. Uit literatuuronderzoek komt naar voren dat er één ergotherapeutisch model is dat uitgaat van het interactieperspectief, namelijk het model van Feldman. Het model van Feldman hanteert de volgende domeinen: (fysieke) omgeving, mobiliteit en risiconemend gedrag. Vanuit Ergotherapiepraktijk Venray is de wens uitgesproken om de mate van het valrisico bij een cliënt op objectieve wijze vast te stellen. Op dit moment is hiervoor geen eenduidig middel in gebruik en het model van Feldman is hiervoor binnen de praktijk niet toepasbaar. Naar verwachting wordt er met een eenduidig middel gezorgd voor een inzichtelijke overdracht naar de cliënt, derden en het multidisciplinaire team.

 

Vraagstelling: “Hoe kunnen de ergotherapeuten van Ergotherapiepraktijk Venray de mate van het valrisico bij kwetsbare ouderen op objectieve wijze vaststellen?”.

 

Methode: De onderzoeksvraag is middels een mixed methods design beantwoord. Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij de ergotherapeuten van Ergotherapiepraktijk Venray. Hierbij zijn de wensen en eisen om de mate van het valrisico op objectieve wijze vast te stellen met behulp van het model van Feldman achterhaald. Tevens is er een vragenlijst gestuurd naar ergotherapeuten binnen het werkveld werkzaam met valpreventie om informatie te verkrijgen over de toepassing van het model van Feldman in de praktijk.

 

Resultaten: De belangrijkste bevinding is dat 12% van de respondenten van de vragenlijst het model van Feldman toepast in de praktijk. Onder deze respondenten wordt geen eenduidige werkwijze voor het gebruiken van het model van Feldman omschreven. Uit het interview komt naar voren dat er bij Ergotherapiepraktijk Venray op het gebied van valpreventie geen gestructureerde werkwijze wordt gehanteerd. Er wordt hierbij de wens uitgesproken om een eenduidige werkwijze toe te passen door middel van het gebruik van een model. Door de ergotherapeuten van Ergotherapiepraktijk Venray is aangegeven dat het model van Feldman gedigitaliseerd moet worden om het praktisch te kunnen toepassen. Om de mate van valrisico objectief weer te geven, wordt er in zowel de interviews als in de vragenlijsten een voorkeur uitgesproken voor een cijferschaal. De ergotherapeuten van Ergotherapiepraktijk Venray geven hierbij aan dat dit mogelijk kan zijn middels het scoren van de drie domeinen van het model van Feldman.

 

Conclusie: Er kan geconcludeerd worden dat het model van Feldman, met enige verfijning, een passend model is om de mate van valrisico op een objectieve wijze vast te stellen. Om dit te bereiken zijn er in samenspraak met Ergotherapiepraktijk Venray gebruikerseisen opgesteld. Door middel van het toepassen van een cijferschaal en het digitaliseren van het model van Feldman, wordt de overdracht naar de cliënt, derden en het multidisciplinaire team inzichtelijk. Tevens draagt dit bij aan de profilering van het beroep ergotherapie.

 

Aanbevelingen voor de praktijk: Er zijn aanbevelingen beschreven die voortgekomen zijn uit de resultaten en discussie. De aanbevelingen zijn gericht op Ergotherapiepraktijk Venray, het Lectoraat Neurorevalidatie en een vervolgonderzoek.

 

“Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 1 van 2017/2018 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van Ergotherapiepraktijk Venray, Elke Joosten – van Loon.

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda