Heeft u een interessante onderzoeksvraag? POZ.ergotherapie@han.nl

Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID

Evaluatie van instrument / interventie

Onderzoek door: Nethan Berkel, Suzanne Gruitroij, Julia Verhees,Tessa van Zwieten. Samengevat door: Carlijn Lensen

Volledige titel: Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID 25-March-2023

Introductie

Sinds 2021 is het SARS-CoV-2 virus wereldwijd uitgebroken en zorgt de ziekte COVID-19 voor aanhoudende vermoeidheidsklachten. Het ziektebeeld is snel ontstaan, waardoor ergotherapeuten geen duidelijke interventies hadden voor het vormgeven van een passende behandeling. Om deze reden is de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid (Packer, Brink, & Sauriol, 1995/2007) ter beschikking gesteld door de opdrachtgever. Deze is opgevraagd door verschillende eerstelijns ergotherapeuten, die de groepsinterventie als behandeling wilden inzetten. Naar aanleiding hiervan was de opdrachtgever benieuwd naar de ervaringen van deze ergotherapeuten, met betrekking tot de inzet en de (aangepaste) toepassing van de groepsinterventie.

 

Doel / vraagstelling

Het doel van het onderzoek is om de opdrachtgever inzicht te geven in de redenering achter de inzet van de groepsinterventie en hoe het gebruik van de groepsinterventie wordt ervaren. Op basis van deze inzichten worden aanbevelingen opgesteld voor ergotherapeuten en de opdrachtgever over de implementatie van deze groepsinterventie. In dit onderzoek staat de volgende onderzoeksvraag centraal: “Wat zijn de ervaringen van de eerstelijns ergotherapeuten bij de inzet en toepassing van de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid van Packer et al. (1995/2007) in de behandeling van cliënten met aanhoudende vermoeidheidsklachten passend bij Long COVID?”

 

Methode

Er is kwalitatief onderzoek gedaan, waarbij data is verzameld middels semigestructureerde interviews. Deze zijn afgenomen bij zes eerstelijns ergotherapeuten, werkzaam in Nederland. De interviews zijn geanalyseerd middels thematische analyse.

 

Resultaten

Uit de interviews is naar voren gekomen dat alle participanten de groepsinterventie aangepast hebben ingezet. Zij hebben bij inzet van de groepsinterventie verschillende onderdelen achterwege gelaten en toegevoegd. Tevens zijn de frequentie en duur van de sessies aangepast. De participanten hebben verschillende ervaringen met de groepsinterventie. Deze hebben betrekking op de interactie, aansluiting bij de doelgroep, benodigdheden en kosten.

 

Conclusie

Er is geconcludeerd dat er positieve en negatieve ervaringen zijn met de groepsinterventie. De ervaren beperking is dat de groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid niet passend is bij de doelgroep Long COVID, waardoor de participanten een aangepaste versie hebben gemaakt, met de groepsinterventie als leidraad. De participanten waarderen de interactie tussen de cliënten en de herkenning in elkaars situatie. Deze leidraad, interactie en herkenning worden als grote meerwaarde gezien.

 

Aanbevelingen voor de praktijk

Er wordt aanbevolen om herhalend onderzoek te doen ter aanvulling van betrouwbare en nauwkeurige resultaten. Daarnaast is het raadzaam om vervolgonderzoek te doen naar 1) de ervaringen van de cliënten met de groepsinterventie en 2) de effectiviteit van de groepsinterventie.

De aanbevelingen voor de opdrachtgever houden in dat de resultaten van dit onderzoek meegenomen worden in een vernieuwde versie van de groepsinterventie. Daarnaast wordt aanbevolen om ergotherapeuten die de groepsinterventie opvragen attent te maken op dit artikel.

De participanten van dit onderzoek zijn gevraagd om een aanbeveling te doen aan collega ergotherapeuten. Zij adviseren om de huidige groepsinterventie te gebruiken als leidraad in de behandeling van cliënten met Long COVID. Hierbij moet aanpassing doorgevoerd worden in educatieve onderdelen.

 

 

Hennekes HealthCare. (z.d.). Ergotherapie na Corona. Geraadpleegd op 29 april 2022, van https://www.hennekes-fysiotherapie.nl/a-61705644/blog/ergotherapie-na-corona/#description

N. Berkel, S. Gruitroij, J. Verhees, T. van Zwieten. (2022). Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID.

“Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 2 van 2021/2022 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van onderzoeker en ergotherapeut dr. Edith Cup, Werkzaam bij Radboudumc te Nijmegen.”

Het volledige eindrapport is te vinden op HBO-Kennisbank: Groepsinterventie Omgaan met vermoeidheid bij Long COVID

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda