Heeft u een interessante onderzoeksvraag? POZ.ergotherapie@han.nl

Zorg op rolletjes

Cliënt gecentreerd werken

Onderzoek door: Liesa Both, Saomi Aalders, Laurens Zevenbergen, Pike Bloemen. Samengevat door: Carlijn Lensen

Volledige titel: Zorg op rolletjes 25-March-2023

Introductie
Dit onderzoek is ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN). Het onderzoek betreft de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), dit zijn activiteiten die men doet om te leven, denk hierbij aan eten, aankleden, wassen, enzovoorts. De meesten mensen zullen nauwelijks stilstaan bij de ADL, ze doen deze ‘gewoon’. Echter is dit niet voor iedereen zo ‘gewoon’, sommige mensen hebben ondersteuning nodig bij hun ADL. Dat geldt ook voor een groep rolstoelgebruikers, die hebben ondersteuning nodig van ADL-zorgverleners om hun leven te leiden.

Vraagstelling
Dit onderzoek brengt de perspectieven van rolstoelgebruikers en ADL-zorgverleners bij elkaar door antwoord te geven op de onderzoeksvraag: “Wat zijn de ervaringen en wensen van zelfstandig wonende rolstoelgebruikers en hun ADL-zorgverleners betreffende de invulling van ADL zorg in Nederland?”

Methode

De onderzoeksvraag is beantwoord middels kwalitatieve gegevens die zijn verkregen uit semigestructureerde interviews. Deze interviews zijn uitgevoerd met 13 deelnemers waarvan zeven rolstoelgebruikers en zes ADL-zorgverleners. De gegevens uit deze interviews zijn vervolgens verwerkt middels de methode ‘inductief coderen’, de uitkomsten van het inductief coderen zijn hierna nogmaals verwerkt middels de ‘thick analysis’ methode.

Resultaten en conclusie

De uitkomsten uit het inductief coderen zijn uitvoerig beschreven in de paragraaf ‘uitkomsten’. Uit de thick analysis kwam naar voren dat ‘eigen regie’ het kernbegrip is van de uitkomsten en dat de uitkomsten onderling verbonden zijn middels de sleutelwoorden; bejegening, verwachtingen, flexibiliteit en stabiliteit. De uitkomsten van de thick analysis samen met de wensen tot verbetering van de ADL-zorg zijn de conclusie van dit onderzoek.

Aanbevelingen

Tot slot beschrijft dit artikel negen aanbevelingen voor de praktijk. De eerste aanbeveling betreft de bevordering van eigen regie. Vervolgens worden er drie vervolgonderzoeken aanbevolen, een kwantitatieve toetsing van de uitkomsten van dit onderzoek, een ontwerponderzoek naar een ADL cursus en onderzoek naar vervolgstappen wanneer de zorgvraag toeneemt. De laatste vijf aanbevelingen betreffen beleidsvoering, aan de opdrachtgever de aanbeveling deze aanbevelingen onder de aandacht te brengen. Aan de partijen die verantwoordelijk zijn voor de beleidsvoering de aanbeveling het gesprek aan te gaan en de beleidsvoering te verbeteren. De aanbevelingen qua beleidsvoering betreffen; herindicatie, aansluiting WMO en ADL zorgverlening, creatie vangnet, PGB administratie en woningen.

 

Bron foto: Aalders, S., Bloemen, P., Both, L.M., Zevenbergen, L.A. (2022). Zorg op Rolletjes [afbeelding]. Eigen werk.

L. Both, L. Zevenbergen, P. Bloemen, S. Aalders. (2022). Zorg op rolletjes.  

“Eindrapport van een praktijkgericht onderzoek in Semester 2 van 2021/2022 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, opleiding Ergotherapie. In opdracht van Jan Troost namens Zelfregiecentrum Nijmegen.”

Het volledige eindrapport is te vinden op HBO-Kennisbank: Zorg op rolletjes

Deel dit artikel op facebook
Heeft u ook een interessante onderzoeksvraag? deel uw ideeën met ons!

Agenda